Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Αντρέι Κούρμπσκυ (1528-1583)



Ρώσος πρίγκιπας και λόγιος.  Υπήρξε διακεκριμένος στρατιωτικός ηγέτης και πολιτικός άνδρας.  Πολυμαθής, με ευρύτερη παιδεία και ένθερμος υποστηρικτής της Ορθόδοξης Παράδοσης.  Έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τη Πατερική Παράδοση, της οποίας ήταν σοβαρός μελετητής, και δεν παρέλειπε να εκφράζει την πικρία του που οι Ορθόδοξοι γνώριζαν τόσα λίγα για τους Πατέρες και τόσο σπάνια τους μελετούσαν.



Ύστερα από τις επαφές του με το Άγιον Όρος, αναζήτησε και απέκτησε αντίγραφα από τα απολογητικά κείμενα του Καβάσιλα και άλλων που τήρησαν πολεμική στάση στους λατίνους.

Η Πατερική Θεολογία και η σοφία των Ελλήνων, η ελληνική φιλοσοφία διέπονταν από εσωτερική συνοχή, κατά την εκτίμησή του.  Γι'αυτό και μελέτησε Πατέρες σε συνδυασμό και παράλληλα με κλασικούς φιλοσόφους.  Μελέτησε Αριστοτέλη  και Στωικούς.


Στόχος του ήταν διάδοση της Πατερικής Παράδοσης και η συνέχεια της βυζαντινής κληρονομιάς, έχοντας την πεποίθηση οτι το μέλλον της Ορθοδοξίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο προς την πίστη στην παράδοση των Πατέρων.




Πηγή: π. Γεώργιος Φλωρόφκσυ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου